Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ Από το 1951 και... στις μπασκέτες

Τριάντα χρόνια περίπου μετά την ίδρυση της ποδοσφαιρικής ομάδας, οι πρόσφυγες της Νέας Ιωνίας αποφασίζουν να ασχοληθούν και με την καλαθοσφαίριση. Από το 1951 αρχίζουν να γίνονται οι πρώτες προσπάθειες για την δημιουργία ομάδας μπάσκετ. Το 1954 με μια δαπάνη περί των 1.460.000 δρχ. τοποθετούνται μπασκέτες πίσω από το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους το γήπεδο επιστρώνεται με ειδικό κοκκινόχωμα και ο σύλλογος αγοράζει τις πρώτες του φανέλες για τους αθλητές της ομάδας μπάσκετ.
Η μεγαλύτερη αφορμή για την δημιουργία του τμήματος καλαθοσφαίρισης ήταν η προτροπή κάποιων ταλαντούχων μαθητών του 1ου Γυμνασίου που είχαν συμμετάσχει στο σχολικό πρωτάθλημα και είχαν διακριθεί. Ζήτησαν τότε από τον πρόεδρο της Νίκης, Παντελή Μαγουλά, να δημιουργηθεί επίσημα τμήμα μπάσκετ και να ενταχθούν οι ίδιοι στην ομάδα.
Στο λιμάνι του Βόλου τότε κατέφθαναν πλοία του Αμερικάνικου Στόλου. Οι ναύτες έπαιρναν άμαξες και πήγαιναν στη Νέα Ιωνία για να δώσουν αγώνες με την ομάδα της Νίκης. Οι παίκτες της Νίκης κερδίζουν πολλά και μαθαίνουν νέα πράγματα. Το 1957 το συγκρότημα της Νέας Ιωνίας κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα στη Θεσσαλία. Μετέχει μάλιστα στα τελικά του Πανεπαρχιακού πρωταθλήματος και αποκλείεται από τον Εθνικό Πειραιώς.
Το 1972 είναι η χρονιά που γράφεται με ανεξίτηλα γράμματα στο βιβλίο ιστορίας του συλλόγου. Η ομάδα μπάσκετ καταφέρνει την πολυπόθητη άνοδό της στην Α' Εθνική. Στον τελικό για την άνοδο κερδίζει την ΕΑΛ με 60-58, αφού πρώτα είχε αποκλείσει την Ολυμπιάδα Πατρών την Κερύνεια, το Αγρίνιο και την Κομοτηνή. Παίκτες της ομάδας ήταν οι Τζαφλέρης, Ντάγκρας, Κρατίδης, Τιλελής, Καρράς, Βαφειάδης, Λ. Θεοφίλου, Μ. Θεοφίλου, Σπυρόπουλος, Μπομπότης, Σκαρβέλας, Ναούμ και Τσαλίκης. Μπορεί το όνειρο να μην διαρκεί πολύ στην πρώτη κατηγορία, όμως η ιστορία έχει γραφεί... Και επαναλαμβάνεται μάλιστα την σεζόν 1983-84. Η Νίκη κερδίζει τον Έσπερο και κερδίζει την άνοδό της στα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ. Δεληκούρας, Ανάγνου, Καραμανώλης, Μαντζίρης, Τάσιος, Κουτίνας, Μπαλαμούτης, Δροσόπουλος, Βλιώρας, Φουρτούνας, Καρακατσούνης, Στεργιόπουλος, και Μιάμης είναι οι καλαθοσφαιριστές που καταφέρνουν να φέρουν ξανά την ομάδα στην Α' Εθνική. Προπονητής ήταν ο κ. Γκίνης.
Παρά το γεγονός ότι η ομάδα δεν μπόρεσε και πάλι να σταθεί στην μεγάλη κατηγορία, η Νίκη έβγαλε μερικούς μεγάλους παίκτες που πρωταγωνίστησαν σε αυτή και αγωνίστηκαν σε μεγάλες ομάδες, όπως ο Σκαρβέλας που φόρεσε την φανέλα της ΑΕΚ, ο Γιώργος Κατσαλής που έπαιξε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, οι αδερφοί Καραμανώλη, Κουζιώκας και Καραΐσκος που μεταπήδησαν στον Πανιώνιο, ο Μαντζίρης που έπαιξε στην Κομοτηνή, ο Μωραΐτης που κατέκτησε πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό Πειραιώς και φυσικά ο Γιώργος Καλαϊτζής, που στέφθηκε Παγκόσμιος πρωταθλητής με την χρυσή ομάδα της εθνικής εφήβων και υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος επί σειρά ετών με τον Παναθηναϊκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου